Ekonomi

‘Türkiye’de girişimcilik bankası kurulmalı’

Birol BOZKURT

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi her yıl büyümeye devam ediyor. 2002 yılında 2 olan teknopark sayısı yapılan yatırımlarla 98’e yükseldi. Teknoparklar, Ar-Ge kapasitesinde değerli bir rol oynamaktadır. Türkiye’de girişimciliğin gelişmesine büyük katkı sağlayan kurumsal yatırımcıları ön plana çıkaran değerli bir etkinlik düzenlendi.

Türkiye’nin ilk Kurumsal Girişim Sermayesi (CVC) Konferansı büyük ilgi gördü. Konferans, GKP Kurucusu ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Rektör Danışmanı İhsan Elgin, konferansın açılış konuşmacıları Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert, Fiba Holding Yönetim Kurulu ve İcra Konseyi Lideri Murat Özyeğin ve Londra merkezli açılış konuşmalarıyla başladı. Global Corporate Venturing CEO’su James Mawson görevi üstlendi.

Konferansta Alarko Holding, Eczacıbaşı Holding, Temel Holding, Fark Holding, İnci Holding, Sabancı Holding, Yıldız Holding ve Albaraka Türk, Fibabanka, Ford Otosan, İş Bankası, Logo Teknoloji, Otokoç Otomotiv, QNB Finansbank ve Vestel’den de konuşmacılar yer aldı. .

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi 2005 yılında tohumlarını atarken, 2010 yılında faaliyete başlamış ve 2015 sonrası büyüme sürecine girmiştir. Kurumlar ise 2018 yılının prestiji ile reel anlamda yatırımlara ilgi duymaya başlamış ve 2022 yılında toplam yatırımların %39’unu gerçekleştirdi.

2018-2022 ortasında 60 adet yeni Kurumsal Girişim Sermayesi (CVC) kurularak toplam 73 adet CVC fonuna ulaşılmıştır. Kurumsal İşletme Sermayesi, büyük şirketlerin işletmelere yatırım yaparak yenilikçi teknolojileri, iş modellerini ve pazar fırsatlarını keşfetmesini sağlar.

Kurumsal risk sermayesini diğer fonlardan ayıran en değerli özelliği, yatırımların stratejik getirisine verdiği değer ve ana şirket ile arasındaki sinerji olarak öne çıkıyor.

Girişimci bulmakta zorlanıyoruz.

Konferansın ana sponsoru olan Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert ile Türkiye’de girişimciliğin geleceğini konuştuk.

Türkiye’de girişimcilik açısından büyük bir potansiyel olduğuna işaret eden Mert, “Dünyada ve Türkiye’de paraya ulaşmanın zor olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ancak bizim için en büyük sorun girişimci bulamamak, para bulamamak. Girişimcilikte alanları belirlemek çok zordur. Türkiye’de oyun sektörü ve ardından Fintech’ler öne çıktı.

Şimdi yeni oyuncular geliyor. Devletin de çok önemli teşvikleri var ama Türkiye’de yoğunlaşmanın artırılması ve girişimciliğin daha verimli hale getirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde siber güvenlik branşının ön plana çıkmasını bekliyoruz.

Türkiye’de siber güvenlik konusunda çok güzel girişimler ortaya çıkmaya başladı.” .

Türkiye’deki işletmelerin en büyük sorunu finansmanlarını yönetememeleridir. Bu alanda girişimcileri desteklemeye çalışıyoruz. Girişimcilerin daha hazır hale getirdiği fikirleri desteklemek ve büyütmek istiyoruz” dedi.

SVB kötü yönetim nedeniyle battı

Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, dünyada bankacılık sektöründe şok etkisi yaratan Silicon Valley Bank’ın iflasına da değinerek, SVB’nin çöküş sebebinin girişimcilikle ilgili olmadığını söyledi.

Türkiye’de bir girişimcilik bankası kurulması gerektiğini söyleyen Mert; “Riskini yönetemeyen SVB’nin kötü banka yönetimi yüzünden iflas ettiğini görüyoruz. Rastgele şube bankamızın müdürü o bankayı çökertmez.

Konunun girişimcilik ile alakası yok. Girişimciye kredi sağlayan banka yerine girişimci mevduat sağladı. Bankanın verdiği krediler işletmelerde iflas etse daha büyük sorun olurdu ama SVB’nin iflasındaki sorun işletmelerin değil bankanın kötü yönetilmesiydi.

SVB’nin iflası ilk başta kötü bir algı oluşturdu ama Türkiye’de de bir girişim bankası olmalı. Esnaf bankası var, ziraat bankası var ama girişimcilik bankası neden olmasın? Devlet girişimcileri destekliyor ama Türkiye’nin bir girişimcilik bankasına ihtiyacı var.”

derecikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu