EYT’ye yasa teklifinin ilk 3 maddesi kabul edildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda ‘Emeklilikte Yaşlılık’ (EYT) ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı yasa tasarısının tamamı üzerinde görüşülmesinin ardından maddeler oylanmaya başlandı.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın resmi adını taşıyan ilk üç maddesi kabul edildi.
Önergenin birinci maddesinde AK Parti ve MHP’nin ortak önerisi de kabul edildi.
Buna göre, işveren sosyal güvenlik destek priminden yararlanmak amacıyla emekli ve yaşlılık aylığı alanların işe yeniden başlamaları için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.
Önergenin ilk maddesi şöyle:
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen kesintili düzenleme ile ilgili kanunlara göre teklifin yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talep edenler ile yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanacak olanlar yararlanacak. anılan kararlarda belirtilen yaş dışında başka şartları varsa yaşlılık veya emeklilik aylığı alabilirler.
Bu karara istinaden geriye dönük ödeme yapılmayacak ve geriye dönük talepte bulunulmayacaktır.
İlk kez emekli veya emekli aylığı bağlananlar, işten ayrıldıkları tarihi takip eden 30 gün içinde son özel sektör işyerinde sosyal güvenlik takviye primine tabi olarak çalışmaya başlarlarsa, işe başladıkları tarihten itibaren, patronun priminin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak.
Teklif 4 unsurdan oluşmaktadır.
5 BİN İkramiye GÜN ÖNERİSİ AK PARTİ VE MHP OYLARI TARAFINDAN REDDİ
TBMM’de görüşülen CHP, İYİ Parti ve HDP’nin emeklilik yaşına takılanlar için kanun teklifine ilişkin teklifleri AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
DETAYLAR GELİYOR…